Közösségi média
2015, február, 26 Hrutka (Rudi) János 0

A játékkészítő

Nem szoktam politizálni, pláne megnyilvánulni ehhez kapcsolódó kérdésekben, de azért sokszor elgondolkodtatnak dolgok... kívülállóként is elgondolkodtatnak!
Újra van egy felfújt lufink, egy egyoldalú kommunikációnk, melyben az érintettek még meg sem szólaltak (állítólag nem is tehetik), van egy ellenőrző szervünk, van sok érdek és ellenérdek, van egy "felszabadult" ügyfélbázis és van újra sok-sok károsult. Magánemberként és gazdasági társaságként egyaránt. De ez "kit érdekel"?!

Állítólag eltűnt 100 milliárd forintocska! Talán kiírva még szemléletesebb ez a sokak számára felfoghatatlan szám: 100.000.000.000.-
Az új Puskás Stadion tervezett építési összköltsége úgy került ki a rendszerből, hogy annak működésére, felügyeletére egy piaci szereplők és adófizetők által "finanszírozott" testület ügyel. Felügyel! A PSZÁF oldalán fellelhető stratégia célkitűzések között számtalan irány szerepel: "a pénzügyi piacok aktív felügyelete, hatékony, folyamatos monitoringra épülő ellenőrzés és piacfelügyelet, a felügyelt szektorok mellett jogosulatlanul működő szereplők kiszűrése, gyors piactisztítás", stb-stb-stb...
Hatékony, folyamatos, gyors... mégis több, mint 10 évig, "folyamatos monitoring" mellett 100 milliárd elkerülte a figyelmet! - de lépjünk is túl ezen az apróságon!
Mi történik a károsultakkal? Magánemberként hálás lehetsz, hogy 20.000 € erejéig megsajnál téged a rendszer, gazdasági szereplőként viszont már nem bonthatsz "cristal pezsit" a kártalanításkor. A BEVA-nak (Befektető-védelmi alap) jelenleg 12 milliárdos vagyona van, a kifizetéseket ez valószínűleg nem fogja fedezni, de lehetősége van további befizetéseket kérni tagjaitól (évi maximum 1 milliárdot). Kik a tagjai? Bankok, alapkezelők, pénzintézetek. A piac szereplői.
Elvesztettük a fonalat? Ne tegyük, Thészeusz is kitalált a labirintusból. Tehát, ha jól olvasok a sorok között, a rendszer úgy működik, hogy az adókból fenntartunk egy ellenőrző szervet, amely finoman fogalmazva, nem volt elég körültekintő, gyors és hatékony. A szerv hibájából, munkájának el nem végzéséből eredő károkért egy másik, piaci szereplők által "elismert" szervezet vállal felelősséget, de ő is csak magánszemélyeknél, egy bizonyos mértékig! Ez nem furcsa egy picit? A piac fenntart, eltart, hibázok, mulasztok, a piac fizet a hibáimért! Egy picit! Mi van?
Már amennyiben igaz "a becsületes tolvaj Marci" története, és valóban eltűnt ez az összeg...
...és nem újra egy túlkommunikált, a valóságtól elég elrugaszkodott népmesével próbál valaki egy újabb szeletet magáénak tudni hetedhétországból, annak minden lakójával, kincsével együtt. Hiszen hetedhétország nem nagy, felosztott annak már minden szeglete, java. Nehéz új kincsekre lelni! Kincseket pedig, még a mesékben is, csak a legkisebb királyfik talál(hat)nak!
Én hallgatok inkább a "játékkészítőre"! A véres akciófilmek, mai szuperhősök, "Dzsonik és Dzsúliák", szépségek és szörnyetegek helyett, sajnálva a károsultakat, maradok Illyés Gyulánál. Jobb az az ember lelkének!

Oszd meg!
A játékkészítő
Hrutka János