FIFA 2014
2014, június, 30 Hrutka (Rudi) János 1

Az 5. nyolcaddöntő

Ejnye Enyeama
Franciaország-Nigéria 2-0 (1-0)


Első hallásra mindenki rávághatná, hát ez „országos egyes!” Pedig nem. Izgalmas, lüktető játékot hozott az első játékrész, mindkét csapat támadó szellemben futballozott. Tehát az afrikai „szuper sasok” nem ijedtek meg a csoportküzdelmek során lehengerlően játszó franciáktól. Sőt!

Voltak periódusai az első félidőnek, amikor ők nyomtak. A 19. percben Emenike lőtt a kapuba, de első látásra Musa tökéletesnek hitt passzánál centikkel ugyan, de lesen állt, így érvényes gól nem született. 
A második félidő első felére egy kicsit bealudtak a csapatok, Deschamps lehozta Giroudot, helyette a Real Sociedad játékosát Antoine Griezmannt hozta be. Cseréje telitalálat volt, mert a franciák elkezdtek nyomni. Enyeama ennek ellenére szenzációsan védett, már-már Ochoát, a mexikóiak zseniálisan védő hálóőrét idézte. Egészen a 79. percig, ekkor nagyon rosszul jött ki, Valbuena szöglete után épp Pogba fejére paskolta a labdát. Előnyben a franciák, távolodóban a nigériai negyeddöntős vébé álmok. 
A hosszabbítás első percében a franciák pontot tettek a meccs végére. Ismét Valbuena ívelt középre, passzáról a csere után magából sokat mutató Griezmann maradt le, Yobo viszont nem. A torna után a válogatottól visszavonuló 101-szeres válogatottsági rekorderről pattant be a labda saját kapujába. Nem a legszebb búcsú… A végeredmény Brazíliavárosban, 2-0-s nem teljesen magabiztos francia győzelem és továbbjutás. Nigéria Irán elleni csúnya bemutatkozása után, szebbik arcát mutatta az egész tornán, így tehát illik rájuk a szimpatikus vesztes jelző. Első félidőben Európa-Africa 1-0. Folytatás 22.00 órakor, Németország-Algéria. Elvileg ez is országos egyes. De majd meglátjuk…

fotó: EPA/prosport
szerző: Becz Tamás

Oszd meg!
Az 5. nyolcaddöntő
Hrutka János