FIFA 2014
2014, július, 1 Hrutka (Rudi) János 0

Zenebutik

Egy borús, utolsó júniusi este margójára
Több érdekességet hozott a tegnapi két meccs, mint Juhász Előd „Zenebutik”-ja, pedig a rendszerváltást megelőző évek egyetlen zenei szórakoztató-műsorának beköszönő szövege is utalt rá, a produkció bővelkedett ezekben: „újdonságok, érdekességek, aktualitások, különlegességek, minden egy helyen!” – ezt az életérzést hozta, adta vissza nekünk az előző este.

Mialatt minden realista futballszurkoló hendikeppel fogadott a németek győzelmére, két afrikai válogatott vívott parázs küzdelmet egymással. A „szuper sasok” oldaláról megközelítve ez hatalmas eredménynek mondható, viszont a gallok csak annak köszönhették, hogy Didier nem ordította végig a 90-et percet, hogy az előző este jégágyon erjesztett Szent Jakab kagylótól bedurrant torkát nem sikerült regenerálni a hozzá elfogyasztott bordeaux-i „Chateau Lafitte”-vel. Már éppen felszívódott volna a kombinált oltás a francia mester vénáiból, amikor érkezett Pogba, majd Nigéria döbbenhetett rá arra, hogy „Yobo” is megárt a sok. Öngól, 2-0!
A késő este hangulatáról, a Porto Alegre-ben helyet foglaló 43000 szimpatizáns mellett, Gundel Takács Gábor gondoskodott, nem először a világbajnokság alatt. Nem szeretnék megmondóembereskedni, hiszen jó kapcsolatot ápolok az összes szpíkerrel, de ugyanúgy, ahogy ők sem mentek el szó nélkül egy-egy jól sikerült kísérletem után (Hrutka jó lövés, bedobás), én is megemlíthetek, észrevehetek pár apróságot. Szerencsére a kommentátori állásinterjúk alkalmával még nem az számít döntő érvnek, hogy ki hányszor szerepelt a "Trollfoci" oldalán, mert döntésképtelenségbe borítaná a csatornák HR-eseit.
Nem játszottak igazán jól a németek, bár Pep Guardiola valószínűleg több kör hierbast és sangriát rendelt spanyol barátaival marbellai nyaralásán, látva munkájának gyümölcsét, a „Nationalelf” 70%-os labdabirtoklását. Például a rendkívül motivált Götze csak azért nem lett lecserélve a szünet előtt, mert még nem volt bemelegített német játékos a kispadon. Miután a szünetben arra is fény derült, hogy „Schweinsteiger nem kreatív játékos”, Kroos küldött egy 20 méteres lapos bombát a kiválóan védő Rais kapuja felé, ami „Gundi” szerint a „pipába” tartott. A riporterállás minden bizonytalanságát magába szívó kommentátor ekkora már csak azt vette észre, hogy „közben Götze lesre futott”. Az 55. perc történésének apró hibája csak az lehetett, hogy a Bayern középpályása nem vette észre, hogy közelebb tartózkodott a tusolók vonalához, mint az utolsó lezuhanyozott játékos, és a szertáros. Ugyanis a szünetben lecserélték. A teljes káoszt az okozhatta, hogy a NÉMET válogatott cserére kényszerült, Mustafi helyett Khedira lépett pályára. Így, a kreatív és német játékos nélkül maradt nationalelf legjobb játékosa a söprögető Neuer lett, de döntés nem született a rendes játékidő alatt.
A hosszabbításban aztán felőrlődtek a franciák! Schürrle gyönyörű góllal nyitotta a 3. játékrészt, majd a David Copperfielden és Harry Houdinin nevelkedett oszmángermániai illuzionista és eltűnő-művész, Özil, az ágyús vágott be egy kipattanót. A 120. percben esett kivégző találat után a németek már fel sem álltak a középkezdéshez, így a vahidhalilhodzici legények góllal búcsúzhattak a VéBétől. Ezzel elmarad Franciaország két válogatottjának a találkozója, a legjobb nyolc között Deschamps nyers kagylófalói találkozhatnak, a német, Klinsmanntól kapott szép pulcsis Jogi Löw sörivóival. 
Legalább lesz európai csapat az elődöntőben!

fotó: manuel neuer - facebook

Oszd meg!
Zenebutik
Hrutka János